PediDuck

Febra - Cum o gestionăm?

Hei salutare dragi părinți! În acest articol vreau să vorbim despre cum gestionăm febra la copil.

Nu uita să citești și articolul febra – introducere.

Dacă te interesează să aprofundezi subiectul legat de febră dă click aici!

Schema antipireticelor

Scenariul 1

Să presupunem că este ora 10:00  , iar copilul nostru pare că are febră.

Dacă copilul are vârstă de SUB 3 ani atunci îi vom măsură temperatura cu termometrul digital intrarectal.

Dacă are 3 ani sau mai mult atunci îi vom măsură temperatura la sub braț adică subaxilar și vom mai adaugă 0,5 grade Celsius pentru a fi asemănătoare cu temperatura internă.

Să spunem că copilul nostru are sub 3 ani, i-am măsurat temperatura intrarectal și am obținut o valoare de 37,9 grade Celsius.

În acest caz, vom dezbrăca copilul fie la pampers fie la chiloțel și îi vom urmări evoluția asigurandu-ne că starea generală a copilului este bună, mănâncă și se hidratează.

Peste 1minute îi vom măsură din nou temperatura. Dacă temperatura intrarectală este acum mai mică decât cea inițială, să spunem 37,5 grade celsius, vom considera că nu este vorba de febra și vom urmări ulterior copilul.

Există diverse motive pentru care temperatura bazală poate crește:

De exemplu, dacă temperatura ambientală este ridicată, de 28 – 29 grade Celsius, așa cum se întâmplă adesea vara, aceasta poate influența temperatura corpului.

De asemenea, dacă îmbrăcăm copilul prea gros, excesul de căldură poate duce la o creștere a temperaturii corpului, chiar dacă copilul nu prezintă infecție.

Scenariul 2

Acum să consideram scenariul în care termometrul ne indică o valoare de 38,6 grade Celsius.

Asta înseamnă că este momentul să îi administrăm primul antipiretic pentru că a depășit limita de 38,5  grade Celsius.

Vom începe inițial cu Ibuprofen și vom administra medicația conform prospectului în funcție de vârstă și de greutate.
Atenție mare! Dacă copilul are sub 3 luni atunci vom începe inițial cu Paracetamol.

Așteptam jumătate de oră pentru ca antipireticul să se absoarbă și pentru a intra în acțiune, după care vom măsură temperatura din nou.

Dacă copilul prezintă aceiași valoare 38,6 grade Celsius sau mai mică atunci nu vom mai administra nimic și așteptăm să scadă treptat febra, deoarece orice antipiretic are un timp de intrare în acțiune de aproximativ 30 – 40  minute.

În mod normal, administrarea repetată a aceluiași antipiretic are nevoie de respectarea unui interval de timp fix. În cazul Ibuprofenului este nevoie de 8 ore între administrări, iar pentru Paracetamol este nevoie de 6 ore.

Trebuie să ținem cont că administrarea excesivă a oricărui medicament poate provoca complicații. În cazul nostru, Nurofenul poate afecta stomacul și rinichii, iar Paracetamolul poate dăuna ficatului. De aceea, este important să respectăm intervalele  si dozele conform prospectului pentru administrarea acestor medicamente.

Haideți să continuăm, să spunem că până la ora 18:00 nu a mai febricitat și la ora 18:30 termometrul ne indică o valoare de 38,5 grade Celsius.

Având în vedere că i-am dat Ibuprofenul la ora 10 și au trecut 8 ore, atunci îi putem administra din nou Ibuprofen conform prospectului în funcție de vârstă și de greutate. 

Scenariul 3

Haideți să ne întoarcem puțin în momentul în care i-am dat antipireticul și am așteptam jumătate de oră. Să spunem că copilul nu are o evoluție favorabilă și prezintă febră 39 grade Celsius. În acest caz îi putem administra al doilea antipiretic și anume Acetaminofen cunoscut și sub numele de Paracetamol. Dacă i-am administrat inițial Paracetamol acum îi putem administra Ibuprofen.

Trebuie să ținem cont de faptul că vom administra medicația conform prospectului în funcție de vârstă și de greutate.

Așteptam jumătate de oră pentru ca antipireticul să se absoarbă și pentru a intra în acțiune, după care vom măsură temperatura din nou.

Dacă copilul prezintă aceiași valoare de 39 grade Celsius sau mai mică atunci NU vom mai administra nimic și așteptam să scadă treptat febra.

Scenariul 4

Ce facem dacă febra tot nu a scăzut?

Dacă temperatura copilului ajunge la 39,4 grade Celsius, va trebui să începem aplicarea măsurilor hipotermizante, cunoscute în termeni populari sub numele de “împachetări”.

În contextul gestionării febrei la copii, procedura cunoscută sub denumirea populară de “împachetări” a devenit subiectul unor mituri și idei preconcepute de aceea vreai sa dezbatem acest subiect.

Miturile despre împachetari

Mai departe, mi-am propus să demontez aceste mituri și să ofer informații corecte și sigure cu privire la aplicarea măsurilor hipotermizante pentru reducerea temperaturii corporale la copii.

Există diverse forme de împachetări utilizate prin tradiție, care însă sunt periculoase pentru sănătatea copilului, motiv pentru care țin să le menționez:

  • NU vom împacheta copilul cu nicio altă substanță în afară de apă călâie adică apă de la temperatura camerei.
  • NU utilizăm oțet, alcool sau alte forme de substanțe volatile care se pot absorbi și pot duce la intoxicații grave, chiar și prin contactul cu pielea.

Cum se fac împachetările?

Împachetările se fac cu un scutec sau cu o cârpă udă cu apă călâie, adică la temperatura camerei, de la brâu în jos timp de 30 de minute, cu reudarea scutecului atunci când simțim că scutecul s-a încălzit în contact cu pielea copilului.

Din 1în 1minute i se vă măsură temperatura pentru a vedea dacă aceasta a scăzut.

Putem  continua până la 30 de minute cu împachetările, după care se va face o pauză de 1minute.

Dacă pacientul continuă să prezinte febră > 38,5 grade Celsius, atunci putem relua procesul de maximum 3 ori, la o distanță de 10 – 15 minute între turele de împachetări

Trebuie să reținem că metodele hipotermizante sunt de obicei foarte eficiente și duc invariabil la scăderea temperaturii și le putem folosi ca metodă adjuvantă la medicamentul antipiretic.

Scenariul 5

Dacă copilul prezintă în continuare febră peste 39 grade Celsius chiar și după împachetări, atunci îi vom administra fie un supozitor cu Novocalmin fie un supozitor cu Diclofenac.
Atenție mare!!! Conform prospectului în funcție vârstă de și greutate.

Da, asa este, am creat cel mai greu scenariu posibil cu o febră care nu scade orice ai încerca,  dar sunt și cazuri când se poate ajunge până aici, mai ales în infecțiile puternice.

Dacă febra continuă și nu cedează ar fi indicat să vă prezentați la o cameră de gardă pentru o evaluare de către un medic pediatru.

În concluzie​

Febra la copil este adesea un semn că organismul luptă împotriva unei infecții și, de obicei, nu este periculoasă. Este important să monitorizăm atent starea generală a copilului și să administrăm medicamentele antipiretice conform recomandărilor pentru a asigura confortul și siguranța acestuia.

Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect, nu uita că îmi poți scrie pe Medic.Chat , iar eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp.

 

Acest articol ți-a fost oferit de către doctorul Rață Andrei. Dă click aici pentru a face o programare!

Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect, nu uita că îmi poți scrie pe Medic.Chat , iar eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp.

Nu uita să arunci o privire și în secțiunea noastră de produse! Poate găsești ceva util pentru copilul tău!

Dacă informațiile oferite v-au fost utile și doriți să sprijiniți proiectul PediDuck, puteți să-mi arătați aprecierea prin donarea unui “🐣Bobocel de Rață” pentru a crește stolul de Rățuște accesând următorul link: https://buymeacoffee.com/pediduckf. Acest gest mă ajută să continui să creez conținut de calitate și să ofer sfaturi valoroase pentru părinți. Vă mulțumesc din suflet pentru susținere!

Bibliografie

  • AAP (American Academy of Pediatrics). (2019). Managing Fever in Children. Retrieved from www.aap.org.
  • NHS (National Health Service). (2021). Fever in Children. Retrieved from www.nhs.uk.
  • WHO (World Health Organization). (2018). Temperature Regulation in Children. Geneva: World Health Organization.
  • Mayo Clinic. (2022). Fever in Children: When to Worry. Retrieved from www.mayoclinic.org.
  • Harrison, P. (2020). Fever in Pediatrics. Pediatrics Journal, 15(3), 234-245.

7 Responses

  1. Pingback: Gripa - PediDuck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *