PediDuck

Frisonul VS Convulsia Febrilă

Salutare dragi părinți! În acest articol vreau să vorbim despre o temă care îi sperie pe foarte mulți dintre părinți și anume convulsia febrilă și cum o putem diferenția de un frison.

Nu uita să citești și articolul despre cum gestionam febra la copil

Ce este frisonul?

Frisonul este o contracție musculară involuntară, rapidă și scurtă, care apare atunci când corpul copilului nostru încearcă să producă căldură pentru a crește temperatura internă într-un timp foarte scurt.

Frisonul poate fi declanșat de frig, de febră sau de emoții puternice și poate fi observat în special la nivelul brațelor, picioarelor sau spatelui.

Ce sunt convulsiile?

Convulsiile sunt evenimente mai severe care implică contracții musculare involuntare puternice și repetate, care pot fi însoțite de pierderea conștienței și de alte simptome.

Convulsiile pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni, cum ar fi epilepsia, febra mare sau leziunile cerebrale.

Cum deosebim frisonul față de o convulsie febrilă?

Pentru a deosebi frisonul față de o convulsie febrilă la copil, este important să observi simptomele și comportamentul copilului.

Frisonul este adesea asociat cu frig sau febră, iar contracțiile musculare sunt mai ușoare și de scurtă durată.

Dacă copilul frisonează i se va administra un antipiretic și îl vom înveli cu o păturică până nu mai frisonează.

După ce frisonul a trecut, vom dezbrăca copilul în chiloți sau pampers și îi vom monitoriza temperatura.

Vezi filmulețul cum tratăm febra la copil pentru mai multe detalii.

Despre convulsii

În cazul convulsiilor, contracțiile musculare sunt mai puternice și mai repetate, ele putând fi:

Convulsii tonice:

În timpul acestor convulsii, mușchii se contractă brusc și devin rigizi, adesea cauzând înălțarea umerilor și fixarea articulațiilor. Copilul poate să pară înțepenit în timpul acestei faze. 

Convulsii clonice:

Acestea se caracterizează prin mișcări ritmice și repetitive ale mușchilor, ceea ce poate duce la tremurături vizibile. Acest lucru este adesea însoțit de contracții musculare involuntare.

Convulsii tonico-clonice:

Acestea implică atât faza tonică de înțepenire cât și faza clonică de tremurături pe parcursul episodului convulsiv. Copilul poate prezenta inițial contractarea mușchilor și apoi mișcări ritmice și repetitive.

Convulsii mioclonice:

Aceste convulsii constau în contracții musculare scurte, bruște și involuntare. De obicei, acestea nu sunt ritmice și pot apărea ca o serie de tremurături.

Cum facem diferență între un frison și o convulsie febrilă?

Desi diferența intre convulsie și frison este greu de făcut, iată câteva semne care ne pot orienta către convulsii:

  • Pierderea conștienței.
  • Copilul nu raspunde când este strigat sau stimulat.
  • Își dă ochii peste cap.
  • Prezintă spume la gură.
  • Are emisie de scaun sau urină după terminarea crizei.

Dacă copilul tremură… Și îi vom prinde mâinile, iar acestea s-au oprit din tremurat, atunci cel mai sigur este vorba de un frison.

Dacă după ce i-am prins mâinile, observăm că acestea prezintă în continuare contracții musculare sau o hipertonie pronunțată (încordare) și, în plus, prezintă semne suplimentare precum datul ochilor peste cap, pierderea conștienței și scurgerea de salivă din gură, atunci avem de-a face cu o convulsie febrilă și va trebui să vă prezentați de URGENȚĂ la cel mai apropiat spital.

Care este atitudinea corectă în fața unei convulsii febrile?

Chiar dacă e greu, va trebui să vă mențineți o atitudine calmă și să încercați să vă controlați emoțiile pentru a putea respecta următorii pași:

  • Sunați imediat la numărul de urgență 112 pentru a solicita ajutor medical.

  • Asigurați zona din jurul copilului, îndepărtând obiectele sau mobilierul care ar putea fi periculoase în timpul convulsiei
  • Așezați copilul pe o suprafață plană și moale, cum ar fi podeaua sau patul, pentru a preveni riscul de cădere.
  • Poziționați ușor copilul pe o parte pentru a-i permite oricărui lichid în exces să se scurgă din gură și pentru a preveni sufocarea.
  • Asigurați-vă că poziția capului este ușor înclinată în jos pentru a facilita drenajul.
  • NU încercați să opriți convulsia prin forță sau să încercați să țineți limba copilului.
  • Este important să subliniem faptul că nu este necesar să se introducă ceva în gură pentru a preveni “înghițirea limbii” în timpul convulsiei, deoarece acest lucru poate provoca leziuni suplimentare.
  • După ce convulsia se oprește, mențineți copilul într-o poziție laterală de siguranță, până când sosește ajutorul medical
  • Filmați momentul.
  • Deși este greu pentru cei din jur să observe momentul unei convulsii, este important ca atunci când aveți dubii legate de natura evenimentului, să fie CINEVA care să-l filmeze.
  • Acest material video vă fi utilizat de către medici pentru a face diagnosticul diferențial.
  • Daca puteți, notați ora exactă la care a început manifestarea, eventual ora la care s-a încheiat episodul.
  • Făcând acest lucru le veți oferi medicilor o informație utilă pentru a stabili cu exacitate durata manifestării.

Dacă ai îndoieli cu privire la starea copilului tău, este întotdeauna mai bine să consulți un medic pediatru pentru a primi o evaluare adecvată și pentru a primi tratamentul necesar.

Acest articol ți-a fost oferit de către: Dr. Rață Andrei.

Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect nu uita că îmi poți scrie aici: Medic.Chat , iar eu iți voi raspunde în cel mai scurt timp.

 

Bibliografie:

  1. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2019). Febrile Seizures Fact Sheet. Disponibil la: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Febrile-Seizures-Fact-Sheet

  2. Mayo Clinic Staff. (2022). Febrile Seizures. Disponibil la: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/febrile-seizure/symptoms-causes/syc-20372539

  3. American Academy of Pediatrics. (2019). Febrile Seizures: Clinical Practice Guideline for the Long-term Management of the Child With Simple Febrile Seizures. Pediatrics, 144(2), e20191361. DOI: 10.1542/peds.2019-1361

  4. World Health Organization. (2010). Febrile seizures: Clinical practice guideline for the diagnosis, evaluation, and treatment of children aged 6 to 60 months with a first simple febrile seizure. Disponibil la: https://www.who.int/mental_health/neurology/febrile_seizures_report.pdf

  5. Centers for Disease Control and Prevention. (2022). Febrile Seizures. Disponibil la: https://www.cdc.gov/epilepsy/about/febrile-seizures.html

  6. Shinnar, S., & Glauser, T. A. (2002). Febrile seizures. Journal of Child Neurology, 17(Suppl 1), S44–S52. DOI: 10.1177/088307380201700109

  7. Tsuboi, T., & Okada, M. (2018). Febrile seizures. Brain and Development, 40(10), 785–792. DOI: 10.1016/j.braindev.2018.07.011

Add Your Heading Text Here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *