Când și cu ce începem diversificarea bebelușului?
Ce reprezintă diversificarea?
Diversificarea reprezintă introducerea în alimentația sugarului de noi alimente lichide sau solide în paralel cu alimentația lactată.
Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) recomandă ca diversificarea bebelușului să înceapă în jurul vârstei de 6 luni indiferent dacă acesta este alăptat sau hrănit cu formulă de lapte și continuarea alăptării până la vârstă de 2 ani.
Socientatea Europeana de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrica (ESPGHAN) recomandă introducerea alimentației complementare nu mai devreme de 17 săptămâni și nu mai tărziu de 26 de săptămâni.
Când și pentru cine este potrivit să începem diversificarea alimentară?
Alimentația complementară trebuie inițiată atunci când sugarul este pregătit din punct de vedere:
- Motor – iși ține singur capul și poate sta în șezut cu sprijin;
- Oromotor – dispariția reflexului de protruzie a limbii
- Fizic – tranzit intestinal echilibrat, fară semne de boală acută
- Psihic – să fie liniștit, să nu prezinte semne de foame sau somn și să fie interesat de mâncarea părinților.
Vreau sa menționez faptul că sugarii cu risc de deficit de fier (prematurii, dismaturii, cei alăptați exclusiv de o mamă cu istoric de anemie în sarcină și cei cu istoric de clampare precoce a bontului ombilical) pot beneficia de începerea diversificării mai devreme de 6 luni.
De ce este importantă introducerea alimentelor solide la 6 luni?
La vârsta de 6 luni laptele matern devine insuficient în ceea ce privește nevoile calorice și nutriționale ale bebelușului.
Tot la această vârstă sunt epuizate rezervele de fier din organismul sugarului, fier care a fost acumulat pe parcursul ultimelor luni de sarcină la copilul născut la termen.
De aceea se recomandă inițierea alimentației complementare cu alimente bogate în fier și zinc (carne, cereale îmbogatite cu fier)
Regulile diversificării:
1. Pentru început ne vom asigura că sugarul este în plină stare de sănătate.
Aceasta înseamnă că bebelușul trebuie să fie examinat de medicul pediatru și să primească confirmarea că este pregătit să înceapă diversificarea.
Medicul va verifica dezvoltarea fizică a bebelușului, va evalua funcționarea sistemului digestiv și va oferi sfaturi și recomandări specifice în funcție de nevoile individuale ale copilului.
2. Vom începe cu o singură masă pe zi
Ideal cea de prânz cu legume gătite la abur.
Dacă alegem diversificarea clasică, legumele vor fi oferite sub forma de piureuri suficient de consistente încât să nu curgă din lingură
Dacă alegem varianta de autodiversificare oferim legumele tăiate în bastonașe care să depășească puțin pumnul sugarului.
3. Introducem un singur aliment nou pe zi pentru a verifica toleranța, iar pentru alimentele alergene respectăm regula celor 3 zile.
Această abordare ne permite să observăm dacă apar semne de alergie sau intoleranță la noul aliment introdus.
De asemenea, pentru alimentele considerate alergene, cum ar fi ouăle, lactatele, grâul, soia, peștele și nucile, este important să respectăm regula celor 3 zile.
Asta înseamnă că vom oferi bebelușului același aliment alergenic timp de 3 zile consecutive, urmărind cu atenție reacțiile sau simptomele adverse.
Dacă nu apar probleme, putem continua cu introducerea altui aliment nou.
4. Nu uităm că scopul principal este oferirea de alimente bogate în fier
După cateva zile de diversificare, când avem deja introduse câteva legume putem adăuga și carnea sau oul, având grijă ca aceastea să fie suficient de bine preparate termic.
5. Hidratăm suplimentar bebelușul cu apă în timpul mesei
Pentru o bună digestie se recomandă ca tot acum să începem să oferim sugarului apă, de preferat din cană sau pahar din care să soarbă.
6. Trecerea de la alimentația exclusiv lactată la cea solidă se face treptat
Diversificarea bebelușului se începe cu cantități mici (1-2 lingurite) cu creșterea treptată a porțiilor și completarea mesei cu lapte matern sau formulă după caz.
În timpul diversificarii trebuie să ținem cont și de capacitatea totală a stomacului, acesta fiind de 30 ml/kgcorp.
Consistența piureurilor și numărul de mese cresc odata cu înaintarea în vârstă a sugarului.
7. Oferim alimente cât mai variate
Pentru a asigura o diversificare corespunzătoare și echilibrată a dietei bebelușului, un aspect important constă în oferirea unor alimente cât mai variate. Prin introducerea unei game diverse de alimente, putem asigura accesul la o paletă largă de nutrienți esențiali, favorizând astfel dezvoltarea sănătoasă a micuțului.
Prin expunerea repetată la diferite gusturi și texturi, copilul va avea oportunitatea de a-și dezvolta preferințele alimentare și de a se adapta la o varietate de alimente.
Această abordare diversificată contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și la asigurarea unei nutriții adecvate pentru sugarul în creștere.
Ce presupune o dietă minim diversificată pentru bebeluși?
Dieta minimum diversificată asigură nevoile nutritive ale bebelușului și presupune consumul zilnic de alimente din 4 grupe alimentare:
- Fructe;
- Legume;
- Cereale;
- Alimente bogate în proteine precum carnea, peștele, ouăle, nucifere, leguminoase, lactate.
Se evită produsele la care nu se cunoaște sursa de proveniență, data producerii sau expirării, laptele nepasteurizat, alimente care au în compoziție lapte nepasteurizat sau ouă crude.
Tipurile de carne recomandate sunt carnea de pui, curcan, vită, miel sau pește (dacă familia locuiește într-o zonă unde se consumă preferențial acest tip de carne).
Carnea trebuie bine gătită, iar ouăle se gătesc până când gălbenușul este ferm.
Care sunt restricțiile diversificării conform OMS?
- Consumul de sare și zahăr sunt interzise până la vârsta de 2 ani;
- Se interzice consumul de miere până la vârsta de 1 an din cauza riscului de contaminare cu Clostridium botulinum;
- Laptele de vaca integral este contraindicat la copilul mai mic de 1 an ca unica sursa de lapte, dar se poate folosi în preparate;
- Laptele de orez nu este recomandat pentru sugarul și copilul mic, din cauza conținutul mare de arsenic;
- Ceaiul are valoare nutrițională scăzută și poate reduce disponibilitatea fierului prin conținutul de polifenoli/ taninuri;
- Se evita peștele oceanic, acesta având un conținut crescut de mercur.
În concluzie
Începem diversificarea în jurul vârstei de 6 luni cu alimente bogate în fier.
Principalul obiectiv este deprinderea unui comportament alimentar echilibrat, motiv pentru care vom oferi sugarului alimente variate cu expunere repetată și susținută.
Vom hrăni copilul responsiv prin interpretarea corectă și respectarea semnelor de foame și sațietate.
Acest articol ți-a fost oferit de către Roxana Găiceanu, medic rezident pediatru.Dă click aici pentru a face o programare!
Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect, nu uita că îmi poți scrie pe Medic.Chat , iar eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp.
Dacă informațiile oferite v-au fost utile și doriți să sprijiniți proiectul PediDuck, puteți să-mi arătați aprecierea prin donarea unui “🐣Bobocel de Rață” pentru a crește stolul de Rățuște accesând următorul link: https://buymeacoffee.com/pediduckf. Acest gest mă ajută să continui să creez conținut de calitate și să ofer sfaturi valoroase pentru părinți. Vă mulțumesc din suflet pentru susținere!
Bibliografie:
1.World Health Organization. Essential nutrition actions: improving maternal, newborn, infant and young child health and nutrition (2013)
2.When, What, and How to Introduce Solid Foods. Nutrition CDC
3. Ghid de Preventie 2016. Probleme de nutriție, creștere și dezvoltare la copil: alimentația 0-2 ani, tulburările de creștere și dezvoltare. Volumul 6
4.Fewtrell M, et al- Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Jan;64(1):119-132.
5.Ferraro, V.; Zanconato, S.; Carraro, S. Timing of Food Introduction and the Risk of Food Allergy. Nutrients 2019