Conjunctivita alergică
Ce este conjunctivita alergică?
Conjunctivita alergică este un răspuns inflamator al conjunctivei la un alergen. Face parte dintr-o reacție alergică sistemică și este de obicei însoțită de simptome asociate tractului respirator superior, înroșirea și umflarea conjunctivei, cu mâncărime severă și lăcrimare crescută.
Alergiile oculare se dezvoltă atunci când sistemul imunitar este sensibilizat și reacționează exagerat la ceva din mediu, care de obicei nu cauzează nicio problemă la majoritatea oamenilor. O reacție alergică poate apărea atunci când acel „ceva” (numit alergen) intră în contact cu anticorpii din ochi; celulele răspund prin eliberarea de histamină și alte substanțe, care determină mâncărimi, ochi roșii și lăcrimare.
Tipurile primare de alergie oculară sunt: conjunctivita alergică sezonieră sau perenă, keratoconjunctivita vernală, keratoconjunctivita atopică, conjunctivita alergică de contact și conjunctivita papilară gigantică.
În acest articol voi scrie despre cele mai întâlnite tipuri, și anume: sezonieră și perenă.
Conjunctivita alergică sezonieră este de departe cel mai frecvent tip de alergie oculară. Pacienții prezintă simptome primăvara, vara sau toamna, în funcție de tipul de polen din aer.
Conjunctivita alergică perenă, după cum sugerează și numele, apare pe tot parcursul anului. Simptomele sunt aceleași ca la conjunctivita alergică sezonieră, dar tind să fie mai ușoare. Acestea sunt cauzate de reacții la acarieni, mucegai, păr de animale de companie sau alți alergeni prezenți în casă, mai degrabă decât polen.
Cum se manifestă?
Simptomele pot să varieze de la o roșeață ușoară până la inflamații destul de severe, care pot afecta vederea.
Simptomele comune ale conjunctivitei alergice pot include:
⮚ Mâncărime intensă a ochilor și nevoia de a freca ochii, ceea ce agravează simptomele și poate cauza infecții
⮚ Ochi roșii
⮚ Secreții apoase sau mucoase (albe)
⮚ Pleoape umflate.
Aceste simptome pot fi însoțite și de simptome nazale, cum ar fi curgerea, mâncărimea nasului sau strănut.
Cum știm sigur ce fel de conjunctivită este?
Conjunctivita alergică poate avea simptome comune cu alte afecțiuni oculare, astfel este important un diagnostic precis.
Medicul oftalmolog va diagnostica conjunctivita alergică printr-o anamneză atentă și examinare oculară la microscop.
„Pink eye” vs. Alergii
Conjunctivita, se referă la o iritație sau infecție a conjunctivei. Conjunctivita alergică este adesea confundată cu „ochiul roz” cauzat de infecția virală a conjunctivei datorită simptomelor similare. Mai jos vă voi prezenta câteva asemănări și desoebiri între simptomele celor 2 afecțiuni. De obicei medicul oftalmolog poate distinge între aceste două afecțiuni printr-un examen oftalmologic
Asemănări | Diferențe |
Înroșirea ochilor | Mâncărimea intensă a ochilor este un simptom asociat doar cu alergiile oculare |
Secreții apoase oculare | Ochiul roz cauzat de conjunctivita virală începe adesea la un ochi și se răspândește la celălalt, în timp ce alergiile oculare afectează de obicei ambii ochi simultan. |
Senzație de nisip sau corp străin. | Conjunctivita virală poate fi foarte contagioasă, ceea ce este diferit de conjunctivita alergică care nu este contagioasă |
Ce e de făcut?
- Tratamentul pentru conjunctivita alergică include:
- Evitarea alergenilor. Prima abordare în gestionarea formelor sezoniere sau perene ar trebui să fie evitarea alergenilor care declanșează simptomele.
- Comprese reci.
- Lacrimi artificiale.
- Tratament cu coliruri în funcție de gradul de afectare: de la antihistaminice/vasoconstrictoare până la corticosteroizi – cu recomandarea medicului oftalmolog
- Antihistaminice pe cale orală – recomandate de medic.
- Se poate recomanda consult alergologic pentru teste de sânge specifice, teste cutanate în vederea diagnosticării sau identificării alergenului specific care provoacă reacția pacientului
Pot fi utile măsuri suplimentare
- Spălarea feței după expunerea la alergeni de mediu, cum ar fi praful sau polenul.
- Spălarea frecventă a hainelor.
- Duș înainte de culcare.
Chiar dacă pare o afecțiune banală, e importantă vizita la oftalmolog atât pentru diagnostic și excluderea altor afecțiuni oftalmologice cu manifestări similare , cât și pentru un tratament cât mai potrivit gradului de afectare oculară.
Acest articol ți-a fost oferit de către: Anca Mihălcuț, medic specialist oftalmolog.
Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect nu uita că îmi poți scrie aici: Medic.Chat , iar eu iți voi raspunde în cel mai scurt timp.
În concluzie
Acest articol ți-a fost oferit de către: Anca Mihălcuț, medic specialist oftalmolog.
Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect, nu uita că îmi poți scrie pe Medic.Chat , iar eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp.
Dacă informațiile oferite v-au fost utile și doriți să sprijiniți proiectul PediDuck, puteți să-mi arătați aprecierea prin donarea unui “🐣Bobocel de Rață” pentru a crește stolul de Rățuște accesând următorul link: https://buymeacoffee.com/pediduckf. Acest gest mă ajută să continui să creez conținut de calitate și să ofer sfaturi valoroase pentru părinți. Vă mulțumesc din suflet pentru susținere!