Boala Gură-Mână-Picior (Hand-Foot-Mouth disease)
Boala Gură-Mâna-Picior (Hand-Foot-Mouth- disease HFMD) este o boală de origine virală, comună, care afectează de obicei sugarii și copiii (intre 1 și 5 ani), dar poate afecta și adulții.
Această boală apare mai frecvent la sfârșitul primăverii și începutul verii.
Infecția implică de obicei mâinile, picioarele, gura și, uneori, chiar și organele genitale și fesele.
Epidemiologie: Care este cauza acestei boli?
Principalele cauze a bolii sunt virusurile: Coxsackie A 16 si enterovirusul A 71.
Răspândirea virusului uman este realizată pe calea orală sau respiratorie, cât și prin contactul cu fluidul din vezicule.
Copiii care frecventează creșele sau școlile prezintă un risc mai mare de infecție din cauza contactului strâns cu alți copii.
Pacienții tind să fie cei mai infecțioși în prima săptămână a bolii, cu o perioadă de incubație cuprinsă între 3 și 6 zile. După ingestie, virusul se replică în țesutul limfoid ale intestinelor și ale faringelui și se extinde la nivelul ganglionilor limfatici regionali, uneori afectând și alte organe: sistemul nervos central, inima, ficatul și pielea.
Cum se manifestă?
- Febră 38-38,5 grade Celsius, uneori pana la 40 grade Celsius
- Apetit diminuat
- Stare generală modificată
- Enantem – erupție la nivelul mucoasei orale manifestată prin ulcere bucale și ale limbii, dar poate implica și palatul moale
- Disfagie – discomfort la înghițire
- Exantem – erupție la nivelul pielii
- Afectarea unghiilor mâinilor și picioarelor – în special după remiterea bolii
Leziunile au dimensiuni de aproximativ 2 mm până la 6 mm, sunt NEPRURIGINOASE și, de obicei, NU sunt dureroase.
Acestea durează aproximativ zece zile, tind să se rupă și duc la ulcere nedureroase și superficiale, care nu lasă cicatrici.
Exantemul poate implica dorsul mâinii, picioarelor, fesele, plicile inghinale.
Infecțiile enterovirusului care provoacă boli ale mâinii, piciorului și gurii sunt notorii pentru implicarea sistemului nervos central (SNC) și se pot complica cu encefalită, mielită transversală acută, sindrom Guillain-Barre, hipertensiune intracraniană benignă și ataxie cerebeloasă acută.
Diagnosticul diferențial: Cu ce o diferențiem?
- Eritemul multiform
- Herpangina
- Herpes simplex
- Herpes Zoster
- Boala Kawasaki
- Necroliză Epidermică Toxică (TEN)
- Febra Rocky Mountain ( Febra pătată a munților Stâncoși)
- Varicela
- Sindromul Steven-Johnson
- Variola maimuței – în contextul unui focar în curs de desfășurare.
Cum diagnosticăm și cât timp este contagios?
Diagnosticul bolii se face de obicei clinic. Virusul poate fi detectat în scaun timp de aproximativ șase săptămâni după infecție, iar din orofaringe timp de patru săptămâni.
Cum tratăm această boală?
Boala gură-mână-picior este un sindrom clinic uşor şi se va rezolva în decurs de 7 până la 10 zile. Tratamentul este în primul rând de susținere. Durerea și febra pot fi gestionate cu medicația antiinflamatorie non-steroidiene și acetaminofen (Paracetamol). Este foarte important să vă asigurați că pacientul rămâne bine hidratat.
- ! ATENȚIE! NU administrăm creme/unguente ce conțin corticosteroizi sistemici deoarece s-a dovedit că agravează boala!
- Lăsăți veziculele să se usuce în mod natural. Nu le străpungeți, deoarece lichidul din ele este contagios.
- Dacă un copil cu HFMD se plânge de dureri de cap severe, dacă febra persistă, dacă există simptome îngrijorătoare, consultați imediat medicul!
Care sunt complicațiile?
Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni fără sechele reziduale. Boala acută durează de obicei 10 până la 14 zile, iar infecția rareori reapare sau persistă. Cu toate acestea, unii pacienți cu afecțiuni ale mâinii, piciorului și gurii pot dezvolta complicații grave, care includ următoarele:
- Stomatita persistentă este asociată cu ulcere dureroase ce limitează aportul alimentar, deshidratarea fiind principala problemă, în special la copiii mici.
- Meningita septică, dar acest lucru este mai frecvent în cazul enterovirusului 71. Acest virus special este asociat cu o rată mai mare de implicare neurologică în comparație cu Coxsackievirusul.
- Pneumonie interstițială, Miocardită, Pancreatită și Edem pulmonar.
Ce trebuie să reținem și când trebuie să mergem la medic?
- Este o infecție de origine virală ( NU administrăm antibiotic).
- Clinic – febra ( 38-38,5 grade Celsius), erupție cutanată sub forma de vezicule NEPRURIGINOASE, NEDUREROASE, leziuni ulceroase la nivel oral, afectarea unghiilor mâinilor și picioarelor.
- Tratament simptomatic, de susținere.
- Se remite spontan.
- Foarte mare atenție asupra aportului alimentar și a stării generale, în caz de agravare a acestora, se recomanda urgent consult medical!
- ATENȚIE! NU administrăm creme/unguente ce conțin corticosteroizi sistemici deoarece studiile arata că agravează boala!
- Lăsăți veziculele să se usuce în mod natural. Nu le străpungeți, deoarece lichidul din ele este contagios.
- Dacă un copil cu HFMD se plânge de dureri de cap severe, dacă febra persistă, dacă există simptome îngrijorătoare, consultați imediat medicul!
- Nu în ultimul rând vreau să menționez faptul că aceste informații sunt strict informative si nimic nu se compara cu consultul medical!
Acest articol ți-a fost oferit de către: Dr. Negulescu Corina.
Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect nu uita că îmi poți scrie aici: Medic.Chat , iar eu iți voi raspunde în cel mai scurt timp.