PediDuck

Vitamina D la Copii: Cheia Creșterii Sănătoase

Vitamina D este cunoscută și ca “vitamina soarelui” deoarece se formează în piele atunci când ne expunem la lumina solară. Atunci când razele ultra violete de tip B ale soarelui ating pielea, ele declanșează un proces care transformă colesterolul din piele într-o formă de vitamina D, numită Vitamina D3. Aceasta este apoi transportată prin sânge către ficat și apoi catre rinichi, unde este transformată în forma sa activă pe care corpul o poate folosi.

De la ce vârstă se poate administra Vitamina D?

Vitamina D poate fi administrata din a 14 a zi de viață.

Doza de vitamina D3 este de 800 UI pe zi. 

Ea poate fi administrata zilnic până la vârsta de 2 ani și apoi în lunile cu “R” din Septembrie până în Aprilie până la vârsta de 18 ani.

Cum putem administra Vitamina D la sugari?

La sugari, vitamina D se administrează cel mai des sub formă de picături orale, care sunt ușor de adăugat în lapte sau de pus direct pe limbă, cu ajutorul pipetei. Este important să se administreze zilnic, conform instrucțiunilor medicului.

Care sunt rolurile vitaminei D ?

Reglează nivelului de calciu și fosfor

Vitamina D acționează ca un hormon și ajută la absorbția calciului și fosforului de la nivel intestinal, facilitând astfel utilizarea lor eficientă în organism. 

De asemenea activează celulele responsabile de remodelarea oaselor, ceea ce este importantă pentru menținerea sănătății oaselor și a dinților. 

Prin intermediul acestui mecanism, vitamina D asigură echilibrul adecvat al calciului și fosforului în sânge, ceea ce este important pentru functionarea optima a sistemului nervos, contracția musculară și formarea oaselor sănătoase. 

Este implicată în activarea sistemului imunitar

Vitamina D acționează ca un reglator al răspunsului imunitar, ajutând la menținerea unui sistem imunitar sănătos și echilibrat. 

Ea stimulează producția de peptide antimicrobiene, care sunt implicate în apărarea organismului împotriva infecțiilor bacteriene și virale. 

Prin reglarea sistemului imunitar, vitamina D poate contribui la prevenirea și controlul afecțiunilor imunitare, cum ar fi alergiile și bolile autoimune.

Joaca un rol important in reglarea funcționării celulelor și a proceselor inflamatorii

Vitamina D poate inhiba producția de citokine proinflamatorii și poate stimula producția de citokine antiinflamatorii, astfel reducând inflamația excesivă și susținând echilibrul inflamator în organism. 

De asemenea, vitamina D poate modula activitatea celulelor imune, cum ar fi limfocitele T, B și celulele dendritice, influențând astfel răspunsul imun și reacțiile inflamatorii. 

Prin reglarea acestor procese, vitamina D poate juca un rol important în prevenirea și controlul afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi bolile autoimune, astmul și bolile inflamatorii intestinale. 

Ce se întâmplă în caz de deficit de Vitamina D?

Deficitul de vitamina D poate avea efecte grave asupra sănătății. La sugari și copii, lipsa vitaminei D poate duce la o afecțiune numită rahitism, care afectează dezvoltarea oaselor, făcându-le moi și deformate. La adulți, un deficit poate provoca osteoporoză, o boală care face oasele fragile și predispuse la fracturi. În plus, un nivel scăzut de vitamina D poate slăbi sistemul imunitar, crescând riscul de infecții și alte probleme de sănătate.

În concluzie

Vitamina D este o vitamina importanta pentru toți, indiferent de vârstă. Este important sa avem aport prin expunerea la soare, din alimentație și, în special pentru sugari, din suplimente recomandate de medic. O doză corectă ajută la menținerea sănătății oaselor și a sistemului imunitar, așa că asigură-te că o incluzi în rutina ta zilnică!

Acest articol ți-a fost oferit de către doctorul Rață Andrei. Dă click aici pentru a face o programare!

Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect, nu uita că îmi poți scrie pe Medic.Chat , iar eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp.

Nu uita să arunci o privire și în secțiunea noastră de produse! Poate găsești ceva util pentru copilul tău!

Dacă informațiile oferite v-au fost utile și doriți să sprijiniți proiectul PediDuck, puteți să-mi arătați aprecierea prin donarea unui “🐣Bobocel de Rață” pentru a crește stolul de Rățuște accesând următorul link: https://buymeacoffee.com/pediduckf. Acest gest mă ajută să continui să creez conținut de calitate și să ofer sfaturi valoroase pentru părinți. Vă mulțumesc din suflet pentru susținere!

Bibliografie

  • Holick, M.F. (2011). Vitamin D: Evolutionary, Physiological and Health Perspectives. Current Drug Targets. Accesat pe 9 noiembrie 2024, de pe ScienceDirect.

  • Ross, A.C., Taylor, C.L., Yaktine, A.L., Del Valle, H.B. (2011). Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academies Press. Accesat pe 9 noiembrie 2024, de pe National Academies.

  • Mayo Clinic. (2023). Vitamin D: Importance in Health. Accesat pe 9 noiembrie 2024, de pe Mayo Clinic.

  • World Health Organization (WHO). (2020). Vitamin D supplementation in children. Accesat pe 9 noiembrie 2024, de pe WHO.

  • NIH Office of Dietary Supplements. (2023). Vitamin D Fact Sheet for Health Professionals. Accesat pe 9 noiembrie 2024, de pe NIH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *