Care este greutatea ideală pentru copilul meu?
Pentru a afla greutatea ideală pentru copilul tău ai nevoie de un pix și o foaie. Gata ai făcut rost? Hai să începem.
Cum calculăm greutatea pentru un copil de sub 1 an ce a fost născut la termen?
Vom începe inițial cu greutatea de la naștere să spunem în jur de 3 500 de grame.
În primele 4 luni copilul va lua în greutate 750 g pe luna. Asta înseamnă că la vârsta de 4 luni el va trebui să aibe undeva la 6 500 g.
În următoarele 4 luni copilul va lua în greutate 500 g pe luna. Asta inseamna ca la varsta de 8 luni va trebuie să aibe aproximativ 8 500 g.
Și ultimile 4 luni copilul va lua în greutate 250 g pe luna. Asta înseamnă că la vârsta de 12 luni sau 1 an va avea greutatea de aproximativ 9 500 grame.
După ce ai făcut calculul și am văzut că trebuia să obținem rezultatul de 9,5 kilograme, iar copilul tău are să spunem aproximativ 9,3 kilograme nu e un capăt de țară, dar dacă în urma calculelor ai obținut valoarea de 7 kilograme să spunem atunci va trebui să intrăm în mai multe detalii și îți voi explica ce ai de făcut mai departe. Vom folosi percentilele pentru a vedea unde ne situăm.
Ce sunt percentilele?
De exemplu, dacă un băiețel ce are vârsta de 1 an, este pe percentila 50 la greutate, atunci înseamnă că el este exact în medie pentru copiii de aceeași vârstă. Mai exact, 50% dintre copiii de aceeași vârstă sunt mai slabi decât el și 50% sunt mai grași. Percentila 50 reprezintă punctul median al unui set de date.
Dacă același copil este peste percentila 95 pentru greutate, înseamnă că greutatea lui este mai mare decât 95% dintre copiii din aceeași grupă de vârstă și sex. Doar 5% dintre persoanele din acest grup au un nivel de greutate egal sau mai mare. Acest lucru indică un nivel foarte ridicat de greutate în comparație cu alți copii.
Dacă un copil este peste percentila 95 pentru greutate, înseamnă că greutatea lui este mai mare decât 95% dintre copiii din aceeași grupă de vârstă și sex și că doar 5% dintre copiii din acest grup au o greutate egală sau mai mare. Aceasta indică un nivel foarte ridicat de greutate în comparație cu alți copii și poate fi un indicator de obezitate.
Acum să vorbim și despre extreme
Dacă copilul este peste percentila 95: Acesta ar putea fi un indicator de supraponderalitate sau obezitate
Dacă este sub percentila 5 atunci îl vom considera subponderal. Copiii aflați sub această percentilă trebuie investigați de către medicul pediatru pentru cauze de malnutriție.
Deci în concluzie între percentila 5 și 95 îl vom considera în limitele mari ale normalului.
Cazuri clinice
Înainte de a trece la analiza cazurilor clinice, aș vrea să menționez câteva aspecte importante:
- Evaluarea pe baza percentilelor nu se face o singură dată, ci în mod constant, pe măsură ce copilul crește.
- Luăm în considerare atât vârsta, cât și sexul copilului pentru o evaluare corectă.
- Este foarte important să măsurăm atât greutatea, cât și înălțimea copilului.
- Percentilele pentru copiii prematuri sunt diferite; vom aborda acest subiect într-un articol separat.
Aceste detalii sunt esențiale pentru a înțelege dezvoltarea corectă și sănătoasă a fiecărui copil.
Caz clinic I
Fetiță de 5 luni, născută la termen, cu o greutate de 5 kg și o înălțime de 63 cm. Mama este îngrijorată de greutatea copilului și decide să verifice percentilele pentru a înțelege mai bine unde se situează.
În primul rând, e important să consultăm un grafic specific pentru fete, care ia în considerare atât lungimea, cât și greutatea.Graficul îl puteți găsi accesând următorul link.
Din graficul de mai jos, observăm că, în ceea ce privește înălțimea, fetița se află pe percentila 50, însă la greutate este sub percentila 5. Abordarea corectă în acest caz este ca fetița să fie consultată de un medic pediatru pentru a exclude eventualele cauze care ar putea împiedica creșterea normală în greutate. Dă click aici pentru a face o programare!
Caz clinic 2
Băiețel de 10 luni, născut la termen, cu o greutate de 9,6 kg și o înălțime de 68 cm. Părintele observă că, în comparație cu alți copii de aceeași vârstă, băiețelul este mai scund și decide să facă o programare la medicul pediatru pentru o evaluare mai amănunțită accesând următorul link!
Doctorul folosește graficul de percentile pentru băieți (apasă aici pentru descărcare), analizând înălțimea și greutatea în funcție de vârstă. Observă că băiețelul la greutate se situează pe percentila 50, ceea ce indică o dezvoltare bună din acest punct de vedere. Cu toate acestea, înălțimea lui este sub percentila 5 pentru vârsta de 10 luni.
Pediatrul recomandă investigații suplimentare și un consult endocrinologic pentru a identifica eventualele cauze ale întârzierii în creștere.
Caz clinic 3
Băiat de 15 ani se prezintă la medic, după o programare făcută online, acuzând probleme de constipație, dificultăți de concentrare și o încetinire în vorbire. În urma consultului, medicul constată că băiatul este supraponderal și întreabă mama de când are probleme cu greutatea. Mama menționează că el a fost mereu mai plinuț și că, în ciuda unui regim alimentar respectat cu strictețe, nu reușește să slăbească. Băiatul cântărește 90 kg și are o înălțime de 165 cm.
Medicul folosește graficul de percentile pentru băieți de peste 2 ani, evaluând înălțimea și greutatea în funcție de vârstă. Rezultatele arată că băiatul se află pe percentila 25 pentru înălțime și peste percentila 95 pentru greutate, ceea ce duce la diagnosticul de obezitate.
Medicul recomandă un set de analize și un consult de specialitate la endocrinologie și gastroenterologie pediatrică.
La consultul endocrinologic, pe baza analizelor și a examenului clinic, se confirmă diagnosticul de hipotiroidism. Medicul endocrinolog prescrie tratamentul adecvat, iar treptat băiatul începe să piardă în greutate, performanțele școlare se îmbunătățesc, iar problema cu constipația se rezolvă.
În concluzie
În concluzie, evaluarea periodică a creșterii și dezvoltării copiilor este foarte importantă pentru identificarea din timp a eventualelor probleme de sănătate. Utilizarea graficelor de percentile și consultul specialiștilor permit diagnosticarea și tratarea afecțiunilor care pot influența negativ creșterea, performanțele școlare și starea generală de bine a copilului.
Acest articol ți-a fost oferit de către doctorul Rață Andrei. Dă click aici pentru a face o programare!
Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect, nu uita că îmi poți scrie pe Medic.Chat , iar eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp.
Dacă informațiile oferite v-au fost utile și doriți să sprijiniți proiectul PediDuck, puteți să-mi arătați aprecierea prin donarea unui “🐣Bobocel de Rață” pentru a crește stolul de Rățuște accesând următorul link: https://buymeacoffee.com/pediduckf. Acest gest mă ajută să continui să creez conținut de calitate și să ofer sfaturi valoroase pentru părinți. Vă mulțumesc din suflet pentru susținere!
Bibliografie
World Health Organization (WHO). (2006). WHO Child Growth Standards: Length/height-for-age, weight-for-age, weight-for-length, weight-for-height and body mass index-for-age: Methods and development. World Health Organization. Retrieved from https://www.who.int/publications/i/item/924154693X
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2020). Growth Charts – Clinical Growth Charts. Retrieved from https://www.cdc.gov/growthcharts/clinical_charts.htm
National Institute for Health and Care Excellence (NICE). (2017). Constipation in children and young people: diagnosis and management. NICE guideline [NG62]. Retrieved from https://www.nice.org.uk/guidance/ng62
Kaplowitz, P. B., & Bloch, C. A. (2015). Evaluation and referral of children with signs of early puberty, short stature, or other endocrine concerns. Pediatrics, 135(2), 198-203. doi:10.1542/peds.2014-1452
Roche, A. F., Guo, S. S., & Fomon, S. J. (2000). Weight-for-stature percentiles for children 2 to 5 years of age: U.S. 1970–1990. American Journal of Clinical Nutrition, 72(5), 1035-1041. doi:10.1093/ajcn/72.5.1035
American Thyroid Association. (2014). Hypothyroidism in Children. Retrieved from https://www.thyroid.org/hypothyroidism-children/
Williams, G. R. (2018). Hypothyroidism and the pathogenesis of cognitive decline and neurodevelopmental disorders. Thyroid, 28(1), 57-63. doi:10.1089/thy.2017.0321
Rosenfeld, R. G., & Cohen, P. (2006). Disorders of growth. In Endocrinology: Adult and Pediatric (6th ed., pp. 1410-1430). Saunders Elsevier.
One Response