Pericolul Insolației în Mașină
Temperatura din interiorul unei mașini poate crește cu 20 de grade Celsius în doar 10 minute și cu până la 50 de grade Celsius într-o oră, ceea ce poate duce la insolație în doar câteva minute, în special la copii, deoarece temperatura corpului lor crește de trei până la cinci ori mai repede decât cea a unui adult.
Ce este insolația?
Insolația este o afecțiune medicală gravă care apare atunci când organismul este expus prelungit și excesiv la soare sau la condiții de căldură extremă, depășind capacitatea sa de a se răcori. Această expunere intensă la temperaturi ridicate poate duce la supraîncălzirea corpului, întrerupând funcționarea normală a sistemului termoregulator.
Care sunt semne și simptomele insolației?
- Temperatura corpului de până la 40 de grade Celsius,
- Pielea apare ca fiind fierbinte și roșie, urmată de o senzație intensă de uscaciune sau umezeală
- Confuzie
- Puls rapid
- Uneori pierdere a conștiinței.
Ce facem dacă ne confruntăm cu această situație?
În cazul în care suspectați că un copil a suferit de insolație, primul pas important este să îl mutați imediat într-un loc mai răcoros.
Ideal ar fi să îl transportați într-un spațiu în interior, cu aer condiționat sau într-o zonă umbrită, pentru a reduce temperatura corpului și a preveni deteriorarea suplimentară.
Ce ai de făcut în timp ce aștepți ajutorul echipajului de urgență?
Dezbracă copilul îndepărtând excesului de îmbrăcăminte
Folosește apa pentru a-i răci corpul. Poți folosi bureți cu apă sau prosoape umede sau dacă ai acces la o baie atunci poți să-i faci duș cu apă rece pentru a-i scădea rapid temperatura corpului și pentru a preveni complicațiile.
Dacă ai pachete cu gheață atunci le poți pune la nivelul gâtului, axilelor și în regiunea inghinală pentru a ajuta la scăderea rapidă a temperaturii corpului
De asemenea, îi poți oferi înghițituri mici de apă dacă copilul este conștient și poate să bea, dar evita să oferi prea multă apă deodată
În concluzie
Acest articol ți-a fost oferit de către doctorul Rață Andrei. Dă click aici pentru a face o programare!
Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect, nu uita că îmi poți scrie pe Medic.Chat , iar eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp.
Dacă informațiile oferite v-au fost utile și doriți să sprijiniți proiectul PediDuck, puteți să-mi arătați aprecierea prin donarea unui “🐣Bobocel de Rață” pentru a crește stolul de Rățuște accesând următorul link: https://buymeacoffee.com/pediduckf. Acest gest mă ajută să continui să creez conținut de calitate și să ofer sfaturi valoroase pentru părinți. Vă mulțumesc din suflet pentru susținere!
Bibliografie
- American Academy of Pediatrics (AAP). (2023). Managing Heat-Related Illnesses in Children. aap.org
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2023). Extreme Heat and Your Health. cdc.gov
- National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). (2023). Heatstroke Prevention and Awareness. nhtsa.gov
- Mayo Clinic. (2023). Heatstroke: Symptoms and Causes. mayoclinic.org
- MedlinePlus. (2023). Heat Stroke and Heat Exhaustion. medlineplus.gov