Pericolul Insolației în Mașină
Temperatura din interiorul unei mașini poate crește cu 20 de grade Celsius în doar 10 minute și cu până la 50 de grade Celsius într-o oră, ceea ce poate duce la insolație în doar câteva minute, în special la copii, deoarece temperatura corpului lor crește de trei până la cinci ori mai repede decât cea a unui adult.
Ce este insolația?
Insolația este o afecțiune medicală gravă care apare atunci când organismul este expus prelungit și excesiv la soare sau la condiții de căldură extremă, depășind capacitatea sa de a se răcori. Această expunere intensă la temperaturi ridicate poate duce la supraîncălzirea corpului, întrerupând funcționarea normală a sistemului termoregulator.
Care sunt semne și simptomele insolației?
- Temperatura corpului de până la 40 de grade Celsius,
- Pielea apare ca fiind fierbinte și roșie, urmată de o senzație intensă de uscaciune sau umezeală
- Confuzie
- Puls rapid
- Uneori pierdere a conștiinței.
Ce facem dacă ne confruntăm cu această situație?
În cazul în care suspectați că un copil a suferit de insolație, primul pas important este să îl mutați imediat într-un loc mai răcoros.
Ideal ar fi să îl transportați într-un spațiu în interior, cu aer condiționat sau într-o zonă umbrită, pentru a reduce temperatura corpului și a preveni deteriorarea suplimentară.
Ce ai de făcut în timp ce aștepți ajutorul echipajului de urgență?
Dezbracă copilul îndepărtând excesului de îmbrăcăminte
Folosește apa pentru a-i răci corpul. Poți folosi bureți cu apă sau prosoape umede sau dacă ai acces la o baie atunci poți să-i faci duș cu apă rece pentru a-i scădea rapid temperatura corpului și pentru a preveni complicațiile.
Dacă ai pachete cu gheață atunci le poți pune la nivelul gâtului, axilelor și în regiunea inghinală pentru a ajuta la scăderea rapidă a temperaturii corpului
De asemenea, îi poți oferi înghițituri mici de apă dacă copilul este conștient și poate să bea, dar evita să oferi prea multă apă deodată
În concluzie
Bibliografie
- American Academy of Pediatrics (AAP). (2023). Managing Heat-Related Illnesses in Children. aap.org
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2023). Extreme Heat and Your Health. cdc.gov
- National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). (2023). Heatstroke Prevention and Awareness. nhtsa.gov
- Mayo Clinic. (2023). Heatstroke: Symptoms and Causes. mayoclinic.org
- MedlinePlus. (2023). Heat Stroke and Heat Exhaustion. medlineplus.gov