Ce faci când copilul vine cu nota 4 acasă?
Creierul uman are 5 butoane pe care daca le apeși pozitiv vei obține niște rezultate excepționale, iar dacă le apeși negativ vei avea numai de suferit. Țin să menționez că butonul apăsat negativ din partea unei persoane străine valorează de 3 ori mai mult față de cel pozitiv, iar daca vine de la o persoană apropiată cum e relația părinte-copil căci aici vreau să ajung atunci butonul apăsat negativ va valora de 5 ori mai mult față de cel pozitiv. Aceste butoane corespund modelului:
SCARF
S vine de la statut
C vine de la Certitudine
A vine de la Autonomie
R vine de la Relaționare
F vine de la Fairness sau Corectitudine
Să spunem că ai următoarea situație:
Vine copilul tău de la școală și te anunță că a luat nota 4 la matematică. Prima oară vom discuta cum să NU răspunzi!
Ai luat 4 la matematică? Bai, dar tu chiar nu ești în stare de nimic? (Statut apăsat negativ)
Eram sigur că nu ești în stare să iei și tu un amărât de 5 la școală ca să treci clasa. (Certitutine apăsat negativ)
Copilul se apară și raspunde: Dar mi-am făcut tema în fiecare zi și nu înțeleg nimic din tema aia
Pai nu e destul, trebuie să muncești mai mult, tu nu vezi că ceea ce faci tu nu e bine? (Autonomie apăsat negativ)
Alții cum pot și tu nu poți? Colegul tău de bancă ce a făcut? (Relaționare apăsat negativ)
Pentru că ai luat 4 la matematică ești pedepsit o săptămână și nu ai voie să te mai joci pe calculator, tabletă sau să ieși afară, te pui cu burta pe carte că altfel nu stiu ce-ți fac. (Fairness sau Corectitutine apăsat negativ)
Cați dintre voi nu vă regăsiți în această conversație? Deși pare o conversație clasică în care părintele își ceartă copilul că a luat 4 la matematică putem observa că toate cele 5 butoane SCARF au fost apăsate negativ.
Care credeți ca va fi rezultatul? Se va apucat copilul să învețe matematică? S-a simțit înțeles, susținut și acceptat că a luat o notă proastă neputând să ia nota 10 și nefiind perfect așa cum vrea părintele lui? Ba mai mult, a fost și pedepsit pentru o întâmplare în care cu siguranță nu a dorit să ia nota 4, la urma urmei cine vrea asta? Eu personal nu m-aș apuca de învățat, îmi voi ispăsi pedeapsa și când se termină voi profita de libertate pentru că data viitoare voi fi iarăși pedepsit daca voi greși.
Haideți să dăm puțin timpul înapoi
Și să vedem acum cum ar suna un răspuns după modelul SCARF dacă am apasă toate butoanele pozitiv:
Ai luat 4 la matematică? Tu ești un copil bun și deștept. Ce s-a întâmplat? (Butonul de statut apăsat pozitiv)
Eh hai lasă că sunt sigur că a fost doar o întâmplare și sunt sigur că vei repara situația (Butonul de certitudine apăsat pozitiv)
Copilul se apară: Dar mi-am făcut tema în fiecare zi și nu înțeleg nimic din tema aia. Da știu, e normal și sunt convins că ai dat maxim din ce ai putut tu să faci (Butonul de autonomie apăsat pozitiv)
Să știi că te înțeleg perfect, atunci când eram de vârsta ta și eu mai luam note proaste ( aici îți arați vulnerabilitatea), dar priveam acest lucru ca un semnal de alarmă că trebuie să schimb puțin atitudinea și că ceea ce fac nu merge cum ar trebui să meargă (Butonul de relaționare apăsat pozitiv)
Copilul întreabă: pai și nu mă pedespesti că am luat 4? Pentru ce să te pedepsesc? O notă la școală nu reprezintă cine ești tu. (Butonul de Fairness sau Corectitudine apăsat pozitiv).
Copilul raspunde: Da ai dreptate, wow ce părinte super ești și eu care credeam că o să mă pedepsești, chiar mă simt înțeles și iubit, acum iartă-mă dar am ceva de făcut.
Hei! Unde te duci așa grăbit?
Copilul: Mă duc să fac exerciții la matematică pentru că mi-am dat seama că ai dreptate sunt un copil deștept și voi reuși să-mi repar nota.
În concluzie
Când ne concentrăm pe reacții pozitive și încurajatoare, putem transforma un moment dificil într-o oportunitate de creștere. Schimbând modul în care abordăm greșelile copiilor noștri, le putem oferi sprijinul de care au nevoie pentru a învăța și a evolua.
Acest articol ți-a fost oferit de către doctorul Rață Andrei. Dă click aici pentru a face o programare!
Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect, nu uita că îmi poți scrie pe Medic.Chat , iar eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp.
Dacă informațiile oferite v-au fost utile și doriți să sprijiniți proiectul PediDuck, puteți să-mi arătați aprecierea prin donarea unui “🐣Bobocel de Rață” pentru a crește stolul de Rățuște accesând următorul link: https://buymeacoffee.com/pediduckf. Acest gest mă ajută să continui să creez conținut de calitate și să ofer sfaturi valoroase pentru părinți. Vă mulțumesc din suflet pentru susținere!