Efectele adverse ale antibioticelor: Caz clinic
În acest articol vei descoperi secretele din spatele cortinei medicale! Antibioticele salvează vieți, dar sunt însoțite și de umbre întunecate. De la reacții alergice neașteptate la perturbări intestinale, acest articol te va pregăti pentru orice te-ar putea aștepta atunci când copil tău ia antibiotice.
Abuzul de antibiotice
Din păcate, am tot auzit și văzut antibiotice precum: Xifia, Forexo, date precum bomboane. Aceste antibiotice sunt recomandate pentru infecții serioase, bine analizate și în niciun caz „preventiv”.
Românii, după cum știți, sunt cei mai tari! Cu privință la ce? Ei bine la rezistența antibioticelor ( bacteria nu mai raspunde la tratamentul antibiotic). Cu toții știm efectele adverse cele mai comune ale antibioticelor: vărsături, stări de greață, scaune diareice, reacții alergice, insomnii, etc.
Dar unele din efectele adverse sunt foarte de temute de către medici și în ultima vreme acest efect advers a început să devină din ce în ce mai frecvent. Mai departe vom discuta despre acest efect advers sub forma unui caz clinic.
Caz clinic
Nu o voi uita niciodată pe R, fetița de un an și jumătate ce s-a internat pe secția noastră, cu diagnosticul de diaree acută și sindrom de deshidratare. R era o fetiță dezvoltată armonios, a căror părinți, din considerente proprii au administrat antibiotic de fiecare dată când cea mică făcea febră. Fetița frecventa creșa și se îmbolnăvea foarte des motiv pentru care primea trament cu Augmentin, până când la un moment dat, R avea scaune diareice cu striuri de sânge ce nu mai reacționau la absolut niciun alt tratament.
Ce s-a intamplat de fapt?
Fetița avea CLOSTRIDIUM DIFFICILE POZITIV în coprocultura, un diagnotic din ce în ce mai comun printre pacienții pediatrici.
Ce este Clostridium Difficile?
Este o bacterie prezentă în flora microbiană normală a intestinului subțire și gros, afectând mai frecvent pacienții ce prezintă:
- Consum excesiv de antibiotice – care distrug flora intestinală normală și favorizează dezvoltarea de specii Clostridium difficile. Cele mai frecvente asocieri de antibiotice sunt reprezentate de: AMOXICILINĂ, AMPICILINĂ, PENICILINE, CEFALOSPORINE, FLUOROQUINOLONE ȘI MACROLIDE.
- Imunodeficiențe
- Intervenţii chirurgicale la nivelul tubului digestiv, de excludere / rezecție a unor segmente de tub digestiv din tranzitul digestiv normal și crearea unor condiții favorabile dezvoltării acestuia
- Tratamentul cu citostatice
- Administrarea de laxative în exces
- Folosirea inhibitorilor de pompa de protoni în exces ( omez / controloc)
- Vârsta > 65 ani
Din păcate, în mediile intraspitalicesti, s-au dezvoltat tulpini bacteriene hipervirulente, cu potențial de declanșare a unor forme severe de boală, cu rezistență crescută la antibioticele uzuale.
Când apare de obicei?
Cam la 5 – 10 zile după administrarea tratamentului sau la câteva zile după efectuarea unei operații chirurgicale ( există și excepții). Aceasta se transmite pe cale fecal-orală. În mod normal, C.Difficile se află într-o cantitate foarte mică la nivelul microbiotei intestinale. Apariția noilor tulpini rezistente la antibiotice și dezechilibrul florei intestinale duce la manifestarea bolii.
Ce simptome prezintă bolnavii?
- Diaree apoasă, cu sânge sau puroi (10 până la 15 scaune/ zi), în cazul lui R – 12 scaune/zi!
- Crampe abdominale
- Tahicardie
- Febră
- Deshidratare
- Pierderea poftei de mâncare
- Scădere marcată în greutate.
Infecția severă cu C. difficile poate provoca, de asemenea, inflamație intestinală severă cu supradimensionarea colonului (megacolon toxic) și uneori chiar o evoluție gravă către septicemie (necesitând internarea în secția de terapie intensivă).
Cum diagnosticăm?
Diagnosticul de obicei este confirmat prin efectuarea coproculturii.
ATENȚIE! POT EXISTA PERSOANE PURTĂTOARE ALE CLOSTRIDIUMULUI, FARĂ NICIUN SIMPTOM!
TRATĂM ÎNTOTDEAUNA DOAR PACIENȚII SIMPTOMATICI!!
Ce tratament există?
În prima instanță se vor introduce o gamă de antibiotice mai puternice: Vancomicina/ Fidaxomicin asociat uneori cu Metronidazol – acest lucru se realizează doar în incinta spitalului!
- Probiotice – S. boulardii, L. casei și amestecul dintre Lactobacillus acidophilus și Bifido
- Soluții pentru rehidratare
- Simptomatice
- Dieta blândă – fară prăjeli, afumături, sare în exces
- În cazul pacienților cu infecții repetate, se vă aplica o altă schemă terapeutică.
Evoluția
Revenind la mica pacientă R, aceasta, din fericire, a avut o evoluție favorabilă. De abia după 2 săptămâni de tratament, semnele și simptomele s- au ameliorat.
Mesaj de luat acasă!
- NU administrați antibiotice pentru „ orice febră”
- Administrăm numărul de zile și doza, precizată de medic. De ținut cont de faptul că infecția nu trece în 2 zile! Chiar dacă copilul see simte mult mai bine.
- Dacă nu sunteți sigur de ceea ce vi s- a recomandat, cereți o a doua părere!
- Dacă simțiți că starea copilului se agravează și anume nu mai mănâncă, este somnolent, nu vorbește, nu se joacă, prezintă scaunele diareice continue atunci va trebui sa prezentați-vă de urgență la spital!
- O dietă echilibrată este foarte importantă pentru remiterea completă a bolii.
- Antibioticele nu tratează infecțiile virale. Nu tratează gripa, COVIDUL, rhinovirusul, adenovirusul, rotavirus etc.
- Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, în special după folosirea toaletei și înainte de masă!
Datorită antibioticelor am evoluat atât de mult dar, ca și în viață, totul ține de echilibru.
Acest articol ți-a fost oferit de către: Dr. Negulescu Corina.
Dacă ai vreo întrebare legată de acest subiect sau de oricare alt subiect, nu uita că îmi poți scrie pe Medic.Chat , iar eu îți voi răspunde în cel mai scurt timp.
Dacă informațiile oferite v-au fost utile și doriți să sprijiniți proiectul PediDuck, puteți să-mi arătați aprecierea prin donarea unui “🐣Bobocel de Rață” pentru a crește stolul de Rățuște accesând următorul link: https://buymeacoffee.com/pediduckf. Acest gest mă ajută să continui să creez conținut de calitate și să ofer sfaturi valoroase pentru părinți. Vă mulțumesc din suflet pentru susținere!
Bibliografie
- https://www.nhsggc.org.uk/media/257728/g281114_-clostridioides-difficile-fact-sheet-current-_romanian.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491661/
- https://www.synevo.ro/clostridium-difficile-bacterie-flora-intestinului/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9437377/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/c-difficile/diagnosis-treatment/drc-20351697
- https://www.elsevier.es/es-revista-revista-medica-clinica-las-condes-202-articulo-infeccion-por-clostridium-difficile-epidemiologia-S0716864014700641
- Sursa imagine: https://www.1mg.com/articles/know-your-medicines-antibiotics/